PEMAKANAN SEIMBANG SEMASA DALAM PANTANG BERSALIN.

by - 5:19 PM



Nasi panas sederhana lembut, bubur nasi, spagetti, pasta dan makaroni.

Sayur-sayuran yang disyorkan ialah bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia, lengkuas, daun dan bunga kunyit, ulaman lemuni, ulaman pegaga, daun pudina, daun kari, brokoli, karet dan sawi, serai , lengkuas, ‘cauli-flower’, ‘baby-jagung’.

Ikan segar yang dsiyorkan ialah ikan merah, tenggiri, haruan, jenahak, selar kuning, kerisi, kurau, kerapu, siakap, kod, bawal putih dan senangin.

Makanan bijirin iaitu gandum (oats), empingan jagung (corn flakes), bran, muesli, beras merah, beras perang, beras, kismis kuning dan hitam, kekacang soya (tauhu, tempe dan tofu), kekacang badam, walnut, makadamia, gajus dan bijan, roti putih, roti wholemeal/wholegrains, roti canai, chapati, tosei, roti puri dan kari.

Buah-buahan yang boleh disyorkan ialah epal merah, oren manis (limau manis), kurma, buah zaitun, buah tin (fig), delima, pir, lai, pic, aprikot, strawberi, anggur (jangan berlebihan boleh akibatkan batuk), jus epal, ribena dan sirap.

Minuman berkhasiat disyorkan susu, susu soya, horlicks, milo, dan akar herbanika.

Gunakan pemanis iaitu madu lebah asli, gula merah, gula perang dan raw sugar.

Teruskan amalan Vitamin sebagai suplimen anda semasa menyusu bayi.

You May Also Like

0 comments