Autokratik vs Demokratik vs laissez

by - 11:09 PM

Aku dan adik-adikku dibesarkan secara demokratik, bapak aku kategori bapak garang kalau dia jeling je memang boleh terkencinglah. Tapi ibu bapa aku tak pernah atur hidup kami, dia bg kami pilihan nak buat apa, mereka support je dr blakang. Jadi sebab tu walaupun aku aliran sains tapi belajar boleh pulak amik course secretary yang mana jauh menyimpang dari plan asal aku, parent aku langsung tak halang. Even keja pun sama, masa tunggu keputusan spm aku keja marrybrown jadi cashier, pastu keja kilang, langsung dia x halang janji kerja tu halal dan tidak membahayakan.

Jadi memang boleh dikatakan ibu bapa aku bukan jenis autokratik yang menggunakan kuasa veto menentukan hidup kami. Aku harap aku pun boleh jadi ibu bapa yang macam tu kepada anak-anak aku pula nanti. 

You May Also Like

0 comments